AVLOPPSGUIDEN HAR FLER ÄN 25.000 UNIKA BESÖKARE PER MÅNAD
Fler och fler besöker avloppsguiden. De flesta av dem ska göra om sitt avlopp.

Vill du synas på avloppsguiden?
Presentera ert företag och era produkter på avloppsguiden.
Kontakta Carina

Sluta fulspola - börja finspola!

Svenskt vatten uppmärksammade världstoalettdagen den 19 november med följande rubrik Svenskarna fulspolar 7 000 ton skräp per år. Det vill säga att vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast.

fulspolning svenskt vatten
Svenskt Vatten kampanjar för att bara kiss, bajs och toalettpapper ska hamna i toan. På sidan Mitt vatten finns lättillgänglig information med filmer och bilder för dig som vill sprida i andra kanaler.

Det vanligaste skräpet i toaletten:

  • Bomullstussar
  • Flytande kemikalier
  • Tamponger
  • Våtservetter
  • Tops

Från Svenskt vattens pressmeddelande

”En ny SIFO-undersökning visar att majoriteten av de som slänger skräp gör det för att de inte orkar göra rätt eller att de saknar kunskap om hur skräpet enkelt kan tas om hand.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. Särskilt märkbart är detta i åldrarna 15-29 år, som visar sig vara den grupp som är mest benägen att slänga skräp i toaletterna, vilket är förvånande då den allmänna uppfattningen är att de är mer miljömedvetna än den äldre generationen. I Sverige återvinner vi 99 % av allt hushållsavfall på något sätt och det är hög tid att vi får lika bra toalettvett och slutar fulspola, säger Anna Linusson, VD på Svenskt Vatten.

Fler siffror:

  • 29 % uppger att de spolar ner andra saker än kiss, bajs och toalettpapper.
  • 60 % av de som slänger skräp i toaletten gör det på grund av att de inte orkar göra rätt eller saknar kunskap om hur skräpet tas om hand.
  • 58 % i åldrarna 15-29 uppger att det "inte alls är ok" att slänga hygienartiklar i toaletten, jämfört med 89 % av respondenterna i åldern 65+. ”

Källa: Svenskt Vatten, pressmeddelande 19/11 2015 på internationella världstoalettdagen

Avloppsguiden informerar om toalettvett på husägarsidorna. Att spola rätt är lätt